1956

Az 1956-os forradalom és szabadságharc
XI. kerületi emlékműve

1956

A kerek világon, minden térképen és glóbuson, ma átírják a nevedet, Budapest. Ez a szó nem várost jelöl már. Budapest ma ennyit tesz, mint a tanknak neki lehet menni puszta kézzel. Budapest, minden nyelvén a világnak, azt jelenti, hűség, önfeláldozás, szabadság, nemzeti becsület. Minden ember, aki szereti szülővárosát, azt kívánja: Légy te is olyan, mint Budapest!
Kívánom én is: légy mindörökké olyan, amilyen ma vagy, Budapest. Büszke és bátor emberek tanyája, magyarok jó útra vezérlője, az emberi fajta csillagfénye, Budapest! Légy vendéglátója a világ minden nemzetének, de ne tűrj meg többé megszálló hordákat, idegen zászlókat e megszentelt falak között. Légy te is olyan, mint Budapest, Budapest: és tedd, hogy mi, méltatlan fiaid, méltók lehessünk hozzád és egymáshoz.

Örkény István, Fohász Budapestért, részlet
1956. november 2.

Személyes történetek

Ezúton felhívjuk a figyelmet, hogy Újbuda Önkormányzata szeretne közreműködni abban, hogy a kerületben élők megoszthassák egymással és a fiatal generációkkal személyesen vagy családi körben átélt forradalmi emlékeiket. Az alábbi elérhetőségeken várjuk az ezzel kapcsolatos beszámolókat, valamint bátorítunk mindenkit, akinek a kerület helyszínein zajló forradalmi eseményekről írásban, régi tárgy vagy fénykép formájában tudomásuk van, hogy a birtokukban lévő információk közzétételével gazdagítsák folyamatosan bővülő gyűjteményünket.

 
A beküldött anyagokat itt tesszük közzé, a tartalom folyamatosan frissül.

Köszönetnyilvánítás

Köszönetünket és tiszteletünket szeretnénk kifejezni mindazoknak, akik az emlékmű pályázati, tervezési és megvalósítási szakaszaiban az emlékmű koncepcióját támogatták, szellemi és/vagy fizikai tudásukkal, munkájukkal megvalósulását segítették.

Az emlékmű koncepciójáról

Az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi emlékművének tervezésében a kiindulópontot az emlékezés mikéntjének körüljárása jelentette. Egy olyan eseményre való visszaemlékezésről gondolkodunk, ami nem a régmúltban történt, a személyes átélés hiányában, a megváltozott társadalmi, gazdasági környezetben mégsem olyan közelségből emlékezünk már rá, ahonnan magától értetődően történik az emlékezés. Az emlékmű ezért nem csak a konkrét visszaemlékezés aktusát, hanem a forradalom emlékével való kapcsolatba kerülés folyamatát is szeretné segíteni.

1956-os pályázat eredménye, zárójelentése

A pályázatok átvehetők 2015. október 30-án délelőtt 10 és 11 óra között a Próféta Galériában.

 

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc XI. kerületi emlékművének megtervezése” c. tervpályázat Bíráló Bizottságának munkájáról szóló zárójelentést az alábbiakban olvashatják.

Pályázati Kiírás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata emlékművet kíván állítani a Móricz Zsigmond körtéren az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc XI. kerületi eseményeinek 60. évfordulójára, melynek előkészítéséül nyílt pályázatot ír ki az emlékmű megtervezésére.

Mellékletek

A pályázati dokumentáció részeként benyújtandó mellékletek listája.